Gedurende de reis naar de Kaapverdië hebben de SaS groep 9kg vis gevangen waaronder deze 1mt lange tonijn. Met geuren kleur wist Benjamin te vertellen hoe het was om de vis op een diervriendelijke manier te doden, schoon te maken en op te eten.
Scheepsblog Thijs, 24-11-15, Eindelijk gijpen!
Een paar dagen geleden kregen we het in
onze wacht al te horen, als de wind blijft zoals hij nu is, dan gaan we gijpen!
Met de goede hoop dat het in onze wacht zou zijn, heb ik de hele dag in
spanning afgewacht, niks… We zullen nog even moeten wachten.
Vandaag, nu ik het alweer bijna vergeten
was, komt Neeltje de salon in gelopen. Tien mensen om te gijpen! Drie seconden
later stond ik uiteraard op het achterdek. Even voor de duidelijkheid: gijpen
is een zeilmanoeuvre, waarbij je het schip, met de kont door de wind, draait.
Hierbij zouden de zeilen met een klap van de ene naar de andere kant van het
schip vliegen, doordat de wind van de andere kant van het schip komt na het
draaien en de zeilen dus hard wegduwt. Dit wil je voorkomen, om schade aan het
schip tegen te gaan. Vandaar dat je de zeilen langzaam naar de andere kant
trekt, een zwaar klusje, dat alleen lukt door goed samen te werken.
Het gijpen was supergaaf om te doen, met
negen andere SaS-ers en Sam aan de schoten zeulen en de enorme zeilen, met gigantische
houten gieken over het dek te trekken. Ik ben blij dat ik er bij was en kon
helpen, ik had dit absoluut niet willen missen.
Ik krijg nu net het geweldige nieuws,
dat er over zo’n 24 uur nog wel eens een gijp aan zou kunnen komen! Mijn dag is
gemaakt en wie weet hebben we morgen weer geluk!! END
Geen opmerkingen:
Een reactie posten